Gekruide zwangerschap?

Gekruide zwangerschap?

Kruiden worden al enorm lang gebruikt voor de behandeling van ongemakken en veel voorkomende problemen. Maar hoe zit het bij zwangerschap? We spraken met Eef van Bee@denhof, wetenschappelijk opgeleid, herboriste en sinds een jaar kruidenverwerker.

Het is niet omdat een remedie ‘natuurlijk’ is, dat ze ook onschadelijk is, vertelt Eef. Planten kunnen uiterst krachtig werkende inhoudsstoffen bevatten, en kunnen nuttig, maar ook schadelijk zijn.  Je zwangerschap is een heel unieke toestand voor je lichaam, je hormoonhuishouding en fysiologie verandert.  Dit betekent dat zelfs de kruiden die onder niet-zwangere omstandigheden probleemloos kunnen gebruikt worden, nu niet mogen. Het gaat dan vooral om kruiden met een volgende werking: 

Mag niet
 • Sterk laxerende kruiden, bittere kruiden en alkaloïden bevattende kruiden : Deze kruiden hebben niet alleen een prikkelende werking op de gladde spieren van de darmwand, maar kunnen ook de baarmoederspieren prikkelen.
 • Kruiden, rijk aan bepaalde etherische oliën: Behalve het feit dat een aantal etherische oliën neurotoxisch kunnen zijn (giftig voor het zenuwstelsel), zijn er andere die een invloed hebben op (de doorbloeding van) de placenta of prikkelend inwerken op de baarmoeder.
 • (Andere) kruiden met een emmenagoge werking: dwz die de menstruatie kunnen laten doorbreken. Elk kruid dat baarmoeder contracties kan opwekken mag niet gebruikt worden.
 • Kruiden met een phyto-oestrogene werking: Dit zijn kruiden die een werking hebben die lijkt op die van oestrogenen. Hierdoor kan de hormoonbalans verstoord worden, wat een invloed kan hebben op het verloop van de zwangerschap zelf, maar eveneens op de ontwikkeling van de in- en uitwendige geslachtsorganen van de foetus, of op diens latere vruchtbaarheid.

Gekende kruiden die tijdens de zwangerschap vermeden worden lijst Eef even op. Ze zegt wel dat de lijst zeker niet volledig is en meldt dat het gezondheidsondersteunend gebruik van deze kruiden niet kan. Culinair gebruik is meestal wel toegestaan

 • Salie – Salvia officinalis: Het gebruik van hoge dosissen moet vermeden worden omwille van de phyto-oestrogene en baarmoederstimulerende werking, en omwille van het gehalte aan bitterstoffen. Kleine hoeveelheden mogen culinair gebruikt worden. Gebruik tijdens de bevalling is mogelijk, maar opnieuw vermijden tijdens borstvoeding.
 • Glycyrrhizza glabra – Zoethout: Afgeraden omwille van de menstruatie-bevorderende werking en de phyto-oestrogene en baarmoederstimulerende eigenschappen. Daarenboven kan het kruid vochtvasthoudend en bloeddruk-verhogend werken. Matig gebruik als keukenkruid is wel toegestaan
 • Achillea millefolium – Duizendblad: In hoge dosering is het kruid baarmoederstimulerend, dit door de aanwezigheid van etherische oliën en bitterstoffen. Culinair gebruik is wel toegestaan, en ook de toepassing in de laatste weken van de zwangerschap.
 • Camellia sinensis – (groene) Thee: Beperk het gebruik tot maximaal twee kopjes per dag. Bevat alkaloïden, en kan leiden tot hartkloppingen en een versneld hartritme.
 • Equisetum arvense – Heermoes: Bevat een voor de foetus te hoog gehalte silicium. Kortdurend gebruik onder medische begeleiding is eventueel toegestaan.
 • Thymus vulgaris – Echte Tijm, Wilde Tijm:De aanwezige etherische olie is waarschijnlijk in hoge dosis baarmoederstimulerend en menstruatie-bevorderend. Spaarzaam gebruik als keukenkruid is toegestaan.
 • Valeriana officinalis: Best geheel vermijden wegens gebrek aan relevante studies

Gelukkig zijn er kruiden die juist wél goed zijn tijdens je zwangerschap en een aanvulling kunnen zijn voor je gezonde voeding, zegt Eef.

Wat kan wel
 • Brandnetel: als zwangerschapstonicum boordevol ijzer en mineralen
 • Paardenbloem: algemeen versterkend - door vitaminen en mineralenrijkdom, door de verbeterde opname van voedingsstoffen, door de ontgiftende werking
 • Kamille: emotioneel relaxerend
 • Framboos: tonicum voor de baarmoeder: versterkt, ontspant, harmoniseert en herstelt de baarmoeder – vanaf de 2e trimester van de zwangerschap in kleine mate

Naar de bevalling toe zijn er ook een aantal kruiden die kunnen ondersteunen:

 • Vrouwenmantel: tonicum voor de baarmoeder: samentrekkend, infectiewerend - stimulerend op de baarmoeder
 • Fenegriek: bevordert de functie van de baarmoeder

En na de bevalling als je jouw lichaam en de baby op een natuurlijke manier wil blijven ondersteunen helpt volgende

 • Venkel: bevordert melkproductie
 • Fenegriek: bevordert de functie van de baarmoeder - borstvoedingsbevorderend: bij onvoldoende moedermelk tijdens het borstvoeden
 • Anijs: geeft een aangenaam aroma aan de moedermelk - bevordert de zuigreflex bij zuigeling
 • Karwij: stimuleert aanmaak van de moedermelk

Als afsluiting zegt Eef:  Kruiden kunnen verlichting bieden voor veel voorkomende symptomen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Goede voeding, lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl blijven de hoekstenen van een optimale zwangerschap.

de kracht van de kruiden moet gerespecteerd worden en daarom moeten ze met de nodige voorzichtigheid gebruikt worden. 

Wij raden aan voor elk gebruik van aanvullende kruiden contact op te nemen met een wetenschappelijk opgeleidde kruidenverwerker zoals Eef. Zij ziet toe dat de kruiden correct verwerkt en ook netjes klaar-voor-gebruik afgeleverd worden. Zwangerschap is immers geen moment om te experimenteren.

 

Bio Eef:

Geboren en getogen in Herk-de-Stad.Altijd graag buiten geleefd en gedurende mijn jeugd paardgereden en het meest genoten van wandelingen in het bos. Zelfs geprobeerd op kot te gaan voor mijn hogere studies, maar miste de buiten en de open ruimte te veel. Studies, werk, huisje, tuintje en kindjes volgend. En ook de voeling om buiten bezig te zijn bleef (groententuin, wandelen, vakanties in de bergen, …). In 2014 ben ik gestart met een cursus herborist, gevolgd door een jaar kruidenverwerker. Een hele nieuwe wereld ging voor mij open, zo boeiend en fascinerend wat de kruiden allemaal voor ons kunnen betekenen.
Na 3 jaar intensieve studie wou ik dit toch heel graag in de praktijk omzetten.