Voetstapjes van verdriet

Voetstapjes van verdriet

De eerste blog van dit jaar is geen licht thema.

Toch vind ik dat het thuishoort op deze site, we brengen thema’s over zwanger zijn, fit blijven, mama worden met zo een vanzelfsprekendheid dat we vergeten dat een kind krijgen niet altijd zomaar kan, ook al wil je dit heel hard.

Zwanger worden is niet voor iedereen een eenvoudig pad, 1 op 6 koppels met een kinderwens ervaart dit.  Wanneer plots blijkt dat zwanger worden niet meteen zal lukken, worden koppels geconfronteerd met wat zij zien als één van de grootste problemen in hun leven. De impact hiervan en van daaropvolgende vruchtbaarheidsbehandelingen, als hiervoor gekozen wordt, kunnen negatieve emotionele reacties zoals stress, angst en depressie, het gevoel van controleverlies, met zich meebrengen.

En dan is er zwangerschapsverlies…je bent zwanger, de baby doet het goed, je begint te denken aan een toekomst en ineens gaat het toch nog mis.  Ineens vallen die toekomstdromen uiteen als blijkt dat jouw kindje niet meer leeft. Dit kan in de vroege zwangerschap zijn of in een verder trimester.

15% van de zwangerschappen eindigt op deze manier, vaker in het vroege eerste trimester. En toch is er weinig aandacht voor het verdriet van ouders die dit doormaken.

Als dit ondenkbare gebeurt, start er een rouwproces.  Het helpt voor jezelf, voor je partner om dit te erkennen. Het zal een levens-beheersende emotionele rollercoaster zijn. Hoelang dit duurt is niet te voorspellen.  Je moet fysiek herstellen, je moet het verlies van je kind dat in je buik én in je hart geleefd heeft verwerken.

De manier waarop je als koppels hiermee omgaat en de rol van de omgeving zijn heel belangrijk. Emoties uiten, en zeker niet opkroppen, is voor ouders die een zwangerschap verliezen van groot belang.

Als je het gevoel hebt dat je balans kwijt is, of als je gewoon een extra luisterend oor nodig hebt is het goed te weten dat professionele, laagdrempelige organisaties er zijn om jou te helpen. Juist na zwangerschapsverlies – welke vorm dan ook – is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en jezelf de aandacht te geven die je verdient.

Kinderwens Expertisenetwerk is een organisatie, opgericht door bezielster Shanti Van Genechten en Prof. Dr. Lode Godderis.  Dit netwerk overkoepelt in België en Nederland kinderwenshuizen, ingebed in vaste overheidsstructuren. Hier kan je terecht, op een laagdrempelige manier kunnen ze je ondersteunen om alles een plaats te geven, stap voor stap terug je leven op nemen. Naast begeleiding bij zwangerschapsverlies zijn ze er ook om te steunen bij vragen rond kinderwens, als zwangerschap niet vanzelf gaat en andere vormen van ouderschap.