Waarom

Wist je dat sporten tijdens je zwangerschap niet alleen gezond is voor jou, maar dat ook je ongeboren kindje voordelen van een fitte mamma zal ervaren? 

Het effect van beweging gedurende je zwangerschap is er vrij snel en duurt je hele leven verder.

Het FitZwanger concept is geschikt voor alle zwangeren, op voorwaarde dat je geen risico zwangerschap hebt, ongeacht sportachtergrond of conditie. 

Do it for strength, stability and grace

 

Er is een hele waslijst van voordelen, kortom geen reden om niet te bewegen als er geen medische contra-indicatie is.

We sommen er enkelen op: 

CONTROLEERT JE GEWICHT

Uiteraard is een gewichtstoename tijdens de zwangerschap nodig! De baby, extra bloedvolume, extra spiermassa (want je baarmoeder is een spier), vruchtwater en wat vetmassa zorgen voor een niet te verwaarlozen maar nodige gewichtstoename op korte tijd.

Wat we verder wel onder controle willen houden met enerzijds gezonde en gevarieerde voeding maar ook met bewegen is te veel vet massa. Onderzoek toont aan dat gemiddeld 3 kg minder gewichtstoename gezien wordt bij zwangeren die goed in beweging blijven t.o.v. zwangeren die stoppen met sporten of niets doen.

Bij vrouwen die voor de zwangerschap reeds een beetje overgewicht hebben (recente cijfers tonen aan dat in Vlaanderen bijna één vrouw op drie met overgewicht of obesitas (10,7%) aan de zwangerschap start) is het heel belangrijk dit te controleren. Het gewicht na de bevalling bepaalt in grote mate het risico op hoge bloeddruk, diabetes, keizersnede en een zware baby bij een volgende zwangerschap.

BETERE CONDITIE OM AAN JE BEVALLING TE BEGINNEN

Er is nooit een garantie dat je arbeid of je bevalling vlotter zullen gaan naarmate je meer traint of in beweging blijft.  Zo werkt het dus niet.  Maar een goede basisconditie, getrainde buik-en rugspieren helpen je wel fitter doorheen je arbeid. Het noemt niet voor niets arbeid (EN: labour) dus dat geeft aan dat het best wel zwaar en intensief kan zijn voor je lichaam.

HELP JE RUG

Blijf fit en wellicht ga je minder last hebben van je rug.  Rugpijn kan met momenten echt wel bij zwanger zijn horen en soms heeft het ook een niet natuurlijke (zogenaamde pathofysiologische) oorzaak.  Maar gelukkig is de meeste rugpijn tijdens de zwangerschap normaal te noemen en goed te controleren met in beweging blijven of een aangepast oefenprogramma.

MEER ENERGIE

Beweging kost energie maar geeft nog meer energie! Op dagen dat zelfs je afstandsbediening opnemen moeite kost kan een 10 minuten wandeling al een oplossing zijn! 

VERHELPT KWAALTJES

Naast ruglast zal beweging ook helpen om andere zwangerschaps kwaaltjes onder controle te houden of te verlichten. We denken dan aan constipatie, want naast voeding is gebrek aan beweging één van de belangrijkste oorzaken, gezwollen en/of pijnlijke benen, slapeloosheid,...

Voor allen is er een aangetoond effect!

TIJD VOOR JEZELF

Als je het niet neemt wordt het wel ingenomen, je tijd om te ontspannen.  Dus iedere zwangere moet leren wat me-time in te bouwen en waarom start je niet gewoon al tijdens je zwangerschap!

Interesse

Bekijk onze lessen

Boek nuAanbod